Wat is een chemische peeling?

Wat is een chemische peeling? Bij een chemische peeling wordt op de huid een chemische vloeistof aangebracht die in de huid trekt en deze in lichte mate ‘beschadigt’. Hierdoor wordt de huid gedwongen zich te herstellen en te vernieuwen door het aanmaken van nieuwe huidcellen. Wanneer dit gebeurt, worden oppervlakkige rimpels geëgaliseerd en worden oneffenheden minder zichtbaar. Ook pigmentafwijkingen kunnen op deze manier worden aangepakt.

 

 

Chemische Peeling Voor en Na 

 

 

 

 

 

 

VOOR WIE IS EEN CHEMISCHE PEELING GESCHIKT?

 

 

Een peeling is geschikt voor mensen die zich storen aan oneffenheden, zoals bijvoorbeeld pigmentvlekjes en oppervlakkige rimpels, in de huid van het gezicht, hals of decolleté. Ook kan een chemische peeling ingezet worden als behandeling tegen huidproblemen zoals acné.

 

 

 

VOOR WIE IS EEN CHEMISCHE PEELING NIET GESCHIKT?

 

 

In sommige gevallen is een chemische peeling af te raden. Wanneer rimpels te diep in de huid liggen, zal een chemische peeling niet het gewenste resultaat bereiken. Een chemische peeling egaliseert oneffenheden, maar helpt niet bij het tegengaan van huidveroudering. Wanneer dat wel de wens is, kan gekeken worden naar een alternatief, zoals bijvoorbeeld botox of fillers.

 

 

Hartritmestoornissen kunnen een een contra-indicatie zijn voor een chemische peeling. Hoewel deze twee dingen in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben, heeft Fenol (een van de stoffen die wordt gebruikt voor chemische peelings) hartritmestoornissen als mogelijke bijwerking.

 

 

 

DE BEHANDELING

 

 

Aan het begin van de behandeling zal de gezichtshuid diep worden gereinigd, waarna de gekozen vloeistof op de huid van het gezicht zal worden aangebracht. Voor een chemische peeling kunnen verschillende stoffen worden gekozen. Vaak gebruikte stoffen zijn Glycolzuur, Salicylzuur, Trichloorzazijnzuur en Fenol. Deze stoffen dringen door in de huid en zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag wordt verwijderd.

 

 

 

 

 

 

 

Trichloorazijnzuur Peeling 15% (TCA Peeling)

Trichlosessigsäurepeeling 15

 

 

 

 

 

 

 

Welke stof voor de behandeling wordt gekozen en in welke concentratie, is afhankelijk van het gewenste resultaat. Dit bepaalt ook de periode die nodig is om de werkzame stof in de gezichtshuid te laten trekken. Grofweg varieert dit van een half uur tot twee uur.

 

 

Bij een chemische peeling wordt de huid vooraf niet verdoofd. Ook wordt de behandeling niet onder narcose uitgevoerd. Het gevoel van de peeling wordt door de meeste mensen omschreven als brandend, prikkelend, tintelend of bijtend, maar is niet pijnlijk en daardoor gedurende de behandeling goed te dragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur 70% Fruitzuur Peeling

Glycolzuur 70 Fruitzuurpeeling

 

 

 

 

 

 

 

Nadat de vooraf bepaalde behandeltijd is verstreken, wordt het gezicht opnieuw gereinigd om de werkzame vloeistof van de huid te verwijderen. Afhankelijk van het soort peeling is het mogelijk dat de huid na de behandeling wordt afgedekt met pleisters of een masker. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig en is het voldoende wanneer de behandelaar een laag zalf of crème op het gezicht aanbrengt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Chemische Peeling Voor en Na 5

 

 

 

 

 

 

NAZORG BIJ EEN CHEMISCHE PEELING

 

 

De herstelperiode na een chemische peeling wordt bepaald door de vloeistof die is gekozen voor de behandeling. Kort na de behandeling kun je naar huis. Hoewel je na de behandeling niet toonbaar bent, is het resultaat over het algemeen niet pijnlijk. En hoewel het volledig herstellen van de huid enkele weken in beslag neemt, kun je je dagelijkse activiteiten direct hervatten. Het is echter van belang om ervoor te zorgen dat de huid voortdurend goed beschermd is tegen zonlicht, bij voorkeur door een zonnebrandcrème met hoge factor. Er wordt met klem afgeraden om in de weken na een chemische peeling onder de zonnebank te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings