Wat is nu een Fruitzuurpeeling?

Fruitzuren, alpha-hydroxyzuren, worden al sinds de oudheid toegepast als cosmetisch middel voor een mooie gezonde en gladdere huid. Wanneer  we over fruitzuren praten, hebben we het over glycolzuur, melkzuur of appelzuur. Glycolzuur wordt vanwege zijn zeer kleine moleculaire grootte het meest toegepast in chemische peelings en anti-age producten. Het heeft het vermogen om diep in de lederhuid door te dringen. Glycolzuur verweekt de kleefstof tussen de dode huidcellen in de hoornlaag (opperhuid). De afgestorven huidcellen laten hierdoor gemakkelijker los. Dit proces wordt ook wel peelen genoemd. Melkzuur is een bijzonder intensieve "huidbevochtiger". Door melkzuur wordt de aanmaak van hyaluronzuur in onze huid gestimuleerd. Deze stof kan 1000x het eigen gewicht aan vocht binden. Een huid met een optimale vochtbalans ziet er glanzend en glad uit. Peelingen met melkzuur zijn uitermate geschikt voor de verouderde en vochtarme huid.

 

 

Wat is nu een Fruitzuurpeeling

 

 

 

 

Het toepassen van fruitzuren in cosmetische producten heeft de laatst jaren een enorme vlucht genomen omdat een jong en gezond uiterlijk en het gebruik van natuurlijke ingrediënten in de schoonheidsmiddelen nagestreefd worden . In 1990 bestonden er nog maar 5 cosmetische producten met een fruitzuur toevoeging, in 1994 was dit aantal al 200. In cosmetische producten worden over het algemeen lagere concentraties fruitzuur verwerkt (0,2%-6%) dan in producten die dermatologisch toegepast worden (>6%).

 

 

 

 

 

 

Melkzuur 10% Fruitzuur Peeling

melkzuur 10

 

 

 

 

 

 

Een lage concentratie (bijvoorbeeld 6%, 10% of 12%) fruitzuren verslapt de tussencelstof in de opperste huidlaag (hoornlaag) die de huidschilfers samen plakken. Het resultaat is, versnelde afschilfering en een betere doorbloeding van de huid en een versnelde aanmaak nieuwe cellen. De huid kan meer vocht vast houden en de aanmaak van collagene en elastische vezels wordt gestimuleerd in het onderhuidse bindweefsel. De lage concentratie is verwerkt in een crème (12%) en geschikt voor thuis gebruik. Hoge concentraties (50-70%) hebben een nog intensievere werking, dringen nog dieper in de huid door.

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur 50% Fruitzuur Peeling

Glycolzuur 50 Fruitzuurpeeling

 

 

 

 

Deze hoge concentraties zijn niet in een gel verwerkt, de patiënt wordt hiermee door de huidtherapeut behandeld. Deze behandeling is altijd in combinatie met de zelfbehandeling met de crème (12%) met de lage concentratie. Afhankelijk van de ernst van de klacht adviseert de huidtherapeut een behandeling met een lage of een hoge concentratie glycolzuur.

 

 

 

Wat is nu eigenlijk een fruitzuurpeeling? Een fruitzuurpeeling is een peeling die de bovenste laag van de huid verweekt. Doordat de dode huidcellen niet meer samenplakken, gaat de huid versneld afschilferen. In de diepere huidlagen wordt de productie van collageen- en elastinevezels geactiveerd waardoor de huid gladder, voller en egaler wordt. Door het afschilferen van de dode huidcellen worden poriën niet meer afgesloten waardoor talgkliertjes minder snel zullen verstoppen en minder snel gaan ontsteken. Daarnaast heeft fruitzuur heeft ook een ontstekingsremmende werking waardoor het uitermate geschikt is om verschillende vormen van acne te behandelen. De verhoogde celdeling leidt verder tot een versnelde afschilfering van de met pigment gevulde opperhuidcellen, wat een blekend effect heeft. We noemen het ook wel een exfoliant. Doordat een exfoliant de dode huidcellen verwijdert krijgt de huid een gladder huidoppervlak en dus een fris, egaal en stralend aanzien. Maar dit is wel afhankelijk van de toegepaste concentratie.

 

 

 

Indicaties voor behandeling met glycolzuur met lage concentraties zijn:

 

 • Acne

 • Seborrhoe (vette huid)

 • Vervagen van beginnende rimpels

 • Hyperkeratose (sterke verhoorning huid)

 • Huid met grove poriën

 • Gezond ogend uiterlijk (beter doorbloeding)

 • Hyperpigmentatie (pigmentvlekken)

 • Littekentjes

 

 

Indicaties voor behandeling met glycolzuur met hoge concentraties zijn:

 

 • Ernstige acne

 • Restacne

 • Acnelittekens

 • Vervagen rimpels

 • Hyperpigmentatie (pigmentvlekken)

 • Littekens

 • Brandwond littekens

 

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings