Het Effect Van Salicylzuur op Acne

Salicylzuur (Salicylic Acid) oftewel Beta Hydroxy Acid (BHA), is een mild zuur afkomstig van de boomschors van de wilg. Sinds 1876 is salicylzuur internationaal verkrijgbaar als ingrediënt in diverse huidverzorgingsproducten. De concentratie aan salicylzuur varieert enorm en hangt af van het soort huidverzorgingsproduct waar het in verwerkt wordt. Salicylzuur heeft de eigenschappen om diep in de poriën de opgehoopte dode huidcellen te verwijderen en porie te reinigen. Ook heeft het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. We gebruiken Salicylzuur daarom vooral voor de “verstopte” huid met open en/of gesloten comedonen.

 

 

Het Effect Van Salicylzuur op Acne

 

 

 

 

Het effect van salicylzuur op schilferige huidaandoeningen

 

 

 

 

Salicylzuur is een exfoliant: een zuur dat inwerkt op de hoornlaag van de huid die met name bestaat uit dode huidcellen, waarbij deze worden losgeweekt zonder de levende huidcellen daaronder te beschadigen. Omdat salicylzuur zo goed in staat is om dode huidcellen los te weken, wordt het in lage concentraties (van 1% tot maximaal 10%) vaak verwerkt in zalven en gels die erop gericht zijn schilferige huidaandoeningen te behandelen, zoals een droge huid, eczeem of psoriasis. In shampoos wordt salicylzuur regelmatig verwerkt als middel tegen roos.

 

 

 

 

Het effect van salicylzuur peeling op huidaandoeningen die de huid verdikken

 

 

 

 

Naast schilferige huidaandoeningen, is salicylzuur in hogere concentraties (van 20% tot 40%) een uitstekend huidverzorgingsproduct voor huidaandoeningen waarbij sprake is van een verdikking van de huid die gevormd wordt door eeltvorming en dode huidcellen, zoals eeltknobbels, likdoorns en wratten. Vaak gaat het hierbij om een aanstipvloeistof, waarbij je een beetje vloeistof op de huidverdikking kan aanbrengen zonder de daarom liggende huid te beschadigen of een pleister die je op de huidverdikking kan plakken.

 

 

 

 

 

 

Salicylzuur 30% Chemische Peeling

 salicylzuurpeeling

 

 

 

 

 

 

 

Naast een exfoliërend effect, heeft salicylzuur ook nog vetoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het vetoplossende vermogen van salicylzuur zorgt ervoor dat huidvet en talg in poriën opgelost worden, waardoor poriën ontstoppen, kleiner lijken en de vorming van puistjes voorkomen kan worden. Hierdoor is salicylzuur ook uitermate geschikt voor mensen die wel een vette huid, maar geen acne hebben.

 

 

 

 

 

 Salicylzuur Peeling: Voor en Na 

Het Effect Van Salicylzuur Peeling op Acne

 

 

 

 

 

 

Origins-Spot-Remover-Acne-Treatment-PadsDaarnaast zorgt het exfoliërende vermogen voor minder dode huidcellen die de talgklieren kunnen verstoppen. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van salicylzuur gaan ontsteking van de huid tegen, waardoor salicylzuur acne vermindert door het tegengaan van ontstekingsreacties en het verminderen van huidbacteriën.

 

 

 

 

Het effect van salicylzuur op huidveroudering

 

 

 

 

Er zijn aanwijzingen dat salicylzuur de tekenen van huidveroudering door zonlicht kan verminderen: uit een onderzoek van Kligman & Kligman in 1998 bleek, dat een salicylzuurpeeling (met een concentratie van 30% salicylzuur) pigmentvlekken vervaagde, de ruwheid van het huidoppervlak liet afnemen en fijne rimpels verminderde.

 

 

 

Echter, het effect van retinol (en afgeleiden daarvan) op fotoveroudering zijn beter onderzocht en als effectiever bewezen dan exfolianten. Salicylzuur is echter wel in staat om ervoor te zorgen dat retinol dieper in de huid door kan dringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings