Wat doet hyaluronzuur?

ls er één ingrediënt is bejubeld in cosmeticaland de afgelopen jaren, dan is het wel hyaluronzuur. Het zou dé antirimpelbelofte zijn, en dus zit het tegenwoordig overal in. Wat is er zo bijzonder aan hyaluronzuur, hoe werkt het en wat moet je nog meer weten wanneer je dit ingrediënt tegenkomt in je huidverzorging? Hyaluronzuur is een stof die in ons eigen lichaam voorkomt. Het vormt bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten waardoor deze soepel kunnen bewegen. Hyaluronzuur komt ook voor in de huid, in onder meer het bindweefsel, en speelt daar een belangrijke rol in processen als wondgenezing. Maar de grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van grote hoeveelheden vocht. Het schijnt dat de stof tot wel 1000 keer zijn gewicht in vocht kan vasthouden! In de huid is voor hyaluronzuur dan ook een belangrijke rol weggelegd voor hydratatie en volume.

 

 Juvederm Injecties

 

 

Eén molecuul hyaluronzuur trekt wel tot 500 watermoleculen aan. Zo wordt een geleiachtige massa verkregen die niet toestaat dat cellen verdrogen. Echter, na 25 tot 30 jaar is de hoeveelheid hyaluronzuur in het lichaam al aardig verminderd. Op veertigjarige leeftijd is het percentage hyaluronzuur nog maar de helft van dat van een éénjarige en wanneer we de leeftijd van zeventig jaar bereiken, hebben we nog slechts 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid hyaluronzuur in ons lichaam.

 

De bijzondere samenstelling van hyaluronzuur, verklaart de grote vertegenwoordiging hiervan in de natuur. Deze geleiachtige substantie is dus van nature in onze huid aanwezig en dient onder meer voor de hydratatie van onze huid, hetgeen neerkomt op de volgende belangrijke natuurlijke toepassingen:

 

 • bescherming tegen uitdrogen

 • vasthouden van water

 • smeermiddel

 • transport van voedingsstoffen

 • filter tegen ontstekingsmoleculen

 • veerkracht

 • schokdemper

 

Naarmate we ouder worden neemt zoals gezegd, het hyaluronzuur in ons lichaam af in hoeveelheid, maar ook de kwaliteit wordt met het verstrijken van de jaren minder. De huid wordt dan droger, er ontstaan fijne lijntjes en in een volgend stadium worden er rimpels zichtbaar. Tevens nemen de wangen, de jukbeenderen en de lippen daarbij zichtbaar in volume af.

 

Het van nature aanwezige hyaluronzuur kan door middel van injecties, de zogenaamde fillers weer aangevuld worden. Doordat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, wordt deze normaal gesproken door het lichaam ook weer afgebroken. Door gebruik te maken van uitsluitend de beste kwaliteit hyaluronzuur en deze met een cross-link techniek te combineren, worden de hyaluronzuur ketens optimaal met elkaar verbonden. Dit heeft als resultaat dat de filler veel langzamer wordt afgebroken dan anders het geval zou zijn. Zo kunnen cosmetische problemen, ontstaan door het afnemen van de kwaliteit en de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid, voor een langere periode aanzienlijk worden verminderd of teniet gedaan.

 

Wetenschappers hebben lange tijd gedacht dat deze stof geen functie had en niet meer dan een soort ballast was zonder bijzondere betekenis voor het metabolisme van onze cellen. In 1934 werd door Palmer en Meyer voor het eerst een polysacharide uit het glasachtig lichaam van het oog van een rund geïsoleerd. Zij noemden het hyaluronzuur.

 

Pas later werd duidelijk dat hyaluronzuur wel degelijk een functie had en zelfs bepalend was voor de manier waarop de huid er uitziet en verantwoordelijk is voor de souplesse van onze gewrichten. Een soort bouwstenen van het lichaam dus.

 

In de zeventiger jaren werd hyaluronzuur eerst ingezet voor de behandeling van renpaarden en later ook voor de behandeling van slijtage van menselijke gewrichten, met name het kniegewricht.

 

Sinds de negentiger jaren worden fillers met hyaluronzuur op grote schaal toegepast voor uiteenlopende klachten. Dat kan puur medisch zijn, denk bijvoorbeeld aan artrose, maar ook voor diverse cosmetische problemen.

 

Hyaluronzuur is een prima middel om tijdelijk een oplossing voor vele problemen te bieden. Doordat het een lichaamseigen stof is, zijn er over het algemeen geen allergische reacties te verwachten. Na verloop van tijd wordt het middel door het lichaam weer afgebroken en kan de behandeling desgewenst herhaald worden.

 

Net als alle middelen die in de geneeskunde worden gebruikt, is hyaluronzuur ook onderhavig aan ontwikkelingen en vernieuwingen. Elke behandeling met hyaluronzuur, of deze nu van medische of cosmetische aard is, vraagt om een eigen dosering en samenstelling.

 

Omdat de samenstelling van hyaluronzuur in alle levende organismen identiek is, werd aanvankelijk gebruik gemaakt van een hyaluronzuur dat afgeleid was van dierlijk weefsel. Vooral hanenkammen werden hier veel voor gebruikt.

 

Later leerde men om hyaluronzuur te maken van speciale micro organismen en was er geen dierlijk materiaal meer nodig. Er werd gebruik gemaakt van een bioreactor. Dit was een positieve ontwikkeling, omdat het risico op allergieën en intoleranties, alsmede de overdracht van infecties van dieren, tot het verleden behoorden.

 

 

 

Juvederm Voor en Na

 

 

 

 

Medische indicaties

 

 

In de medische wereld is hyaluronzuur al vele jaren geen onbekende meer. Hyaluronzuur wordt hier veelvuldig gebruikt. Vaak als middel om operaties uit te kunnen stellen.

 

Een aantal voorbeelden:

 • reumatische aandoeningen;

 • artrose;

 • tandchirurgie;

 • esthetische/cosmetische geneeskunde;

 • tegen verklevingen bij buikoperaties.

 

 

 

 

 

Hyaluronzuur Crème

Hyaluronsäure serum

 

 

 

 

Cosmetische indicaties

 

 

Om rimpels en andere cosmetische problemen het hoofd te kunnen bieden, zijn de hyaluronzuur filler en de lip fillers een beproefde methode, waarvan de kans op allergische reacties praktisch nihil is. De toepassingsmogelijkheden zijn legio.

Een aantal voorbeelden:

 • verbeteren van de gezichtscontouren

 • marionetlijnen

 • neus-lippen plooien

 • vollere lippen

 • jukbeen

 • wangen

 • wallen en donkere kringen onder de ogen

 • traangootjes

 • rokers rimpels

 • oorlel correctie

 • litteken opvullen

 

 

De varianten van Hyaluronzuur

 

 

Er zijn diverse merken hyaluronzuur filler op de markt, zoals Restylane, Teosyal, Juvederm, Emervel, Princess, Etermis, en Belotero. In principe hebben zij allemaal een vergelijkbare werkzaamheid en resultaten. De arts weet precies wanneer hij welke filler moet gebruiken.

 

 

 

 

Juvederm

 Wat is Hyaluronzuur

 

 

 

 

Voordelen van Hyaluronzuur ten opzichte van chirurgische ingrepen

 

 

Het spreekt voor zich dat niet-chirurgische ingrepen de voorkeur genieten boven chirurgische. Daarbij is het natuurlijk wel van groot belang of de resultaten van niet-chirurgische ingrepen voldoen aan de verwachtingen van de patiënt. Wellicht ten overvloede een opsomming van de voordelen van een behandeling met hyaluronzuur filler ten opzichte van een chirurgische ingreep:

 

 

 • geen narcose of uitgebreide verdoving nodig

 • geen littekens ten gevolge van de operatie

 • geen uitval op het werk

 • geen onderbreking van het sociale leven

 • geen lange herstelperiode

 • geen hulp van buitenaf nodig

 • vaak wel een beter, natuurlijker resultaat!

 

 

Voor degenen die toch een operatie overwegen, is het soms ook aan te bevelen om eerst een behandeling met hyaluronzuur filler te laten doen, om zo te kunnen bepalen of een eventuele operatie het gewenste resultaat zal opleveren.

 

Een cosmetische ingreep met een hyaluronzuur filler heeft immers altijd een tijdelijk karakter, tegen het permanente karakter van een chirurgische ingreep.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat chirurgische ingrepen niet geheel zonder risico zijn. Een kleine opsomming van een aantal zaken die hierbij niet volgens plan kunnen gaan:

 

 • Het resultaat van de operatie kan te wensen overlaten, of zelfs enorm tegenvallen, waardoor men zich zelfs verminkt zou kunnen gaan voelen. Belangrijk dus, om vooraf te informeren naar de resultaten die de behandelend arts in het verleden behaald heeft.

 • Er is vaak een langere hersteltijd nodig van een cosmetische ingreep dan was voorzien. Men is een hele tijd uit de roulatie omdat er veel rust gehouden moet worden om goed te kunnen helen. Werken en bewegen zijn dan slechts beperkt mogelijk en hulp van buitenaf is regelmatig nodig. Dit geldt ook voor actieve bezigheden als sporten. Het sociale leven wordt dus tijdelijk op een laag pitje gezet.

 • Na een cosmetische operatie bestaat altijd het risico van littekenvorming. Het kan zijn dat bepaalde littekens niet helemaal of nauwelijks helen. Hierdoor kan het dus voorkomen dat het ene probleem wordt verruild voor het andere.

 • Complicaties zijn tegenwoordig met alle nieuwe technieken niet meer nodig, maar natuurlijk niet uitgesloten. Let goed op dat de behandelend arts bevoegd en ervaren is. Check desgewenst bij de beroepsverenigingen: De Nederlandse Vereniging voor Plastische Esthetische Chirurgie (NVEPC) en/of De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings