Hoe werkt een chemische peeling?

Hoe werkt een chemische peeling? De werking van een peeling is eigenlijk een gecontroleerde huidbeschadiging geven aan de huid waardoor deze geactiveerd wordt, zichzelf herstelt en in een betere conditie komt dan voor de behandeling. Een huid in topconditie is stralend, glad en egaal. Als je je huid goed wilt onderhouden, hoort een peeling eigenlijk standaard 1x per jaar in je verzorgingsregime te staan. Hierdoor komt en blijft je huid in topconditie.

 

 

Hoe werkt een chemische peeling

 

 

Wat is het verschil tussen de diverse soorten peelings? Er zijn verschillende soorten huidpeelings. Het belangrijkste verschil tussen peelings is de diepte waarop ze inwerken op de huid: oppervlakkig, medium of diep. Hoe dieper, hoe sterker het effect.

 

 • Diepe chemische (Trichloorazijnzuur / Jessner Peeling ) peelings geven de meest duidelijke resultaten (egale huid, strakkere huid), maar gaan gepaard met een hoog risico op complicaties en je hebt langer tijd nodig om te herstellen. 

 • Oppervlakkige (Glycolzuur) peelings geven minder sterke resultaten maar met als voordeel vrijwel geen bijwerkingen. Herhaal je de oppervlakkige peelings een paar keer, dan zul je merken dat het effect versterkt wordt. 

 

 

Voor een optimaal resultaat wordt een viertal peelings met een tussenpoze van twee-drie weken aangebracht. De peelings zijn zo gebalanceerd dat er geen sprake is van korstvorming. Hooguit een wat onopvallende roodheid op de 1e en 2e dag. Daarna kan de huid wat vervellen. Het voordeel van deze benadering is dat je bijna geen hersteltijd hebt en een minimaal risico op complicaties.

 

 

Waarvoor is een peeling geschikt?  Chemische peelings worden gebruikt om een onrustige huid en/of de oppervlakkige tekenen van veroudering te behandelen. Zo zijn ze heel effectief bij de behandeling van:

 

 

 • Lichte tot matige verbetering van acnelittekens. 

 • Verzachten van fijne lijntjes als gevolg van huidbeschadiging door de zon. 

 • Verminderen van diepere rimpels als gevolg van huidbeschadiging door de zon. 

 • Gladdere huidtextuur. 

 • Ophelderen van een onregelmatige pigmentatie. 

 • Stralende huid. 

 • Vermindering van de poriëngrootte. 

 • Verbetering van een rokershuid 

 

Kom ik in aanmerking voor een medische peeling? Maak een afspraak met je cosmetisch dermatoloog. Hij/zij zal rekening houden met je medische voorgeschiedenis, de gevoeligheid van je huid en het beoogde resultaat. Aansluitend wordt er een persoonlijk programma opgesteld met de meeste geschikte diepte van de peeling en timing. Meerdere factoren zijn van invloed op de gevoeligheid en reactie van je huid op een glycolzuurpeeling. Je dermatoloog zal je daarom misschien aanraden bepaalde producten en/of cosmetica tijdelijk niet meer te gebruiken of uw huid voor te bereiden met specifieke producten, afhankelijk van je gewoonten en je medische voorgeschiedenis.

 

 

Zijn er bijwerkingen? Tijdens en na de peeling kan uw huid prikken, warm aanvoelen of rood worden. Deze reacties zullen de volgende dagen snel verminderen. Het risico op bijwerkingen en complicaties hangt grotendeels af van de diepte van peeling. Diepe peelings hebben een hoger risico op complicaties, terwijl oppervlakkige peelings relatief weinig risico hebben. Na een oppervlakkige peeling blijft je huid wat rood gedurende de eerste 24-48 uur. Na 3-4 dagen kan je merken dat je een droge, schilferige huid hebt. De meeste mensen hebben hier eigenlijk geen last van, zodat doorgaan met je dagelijkse activiteiten geen probleem is. 

 

 

Bijwerkingen van diepere peelings kunnen zijn: 

 

 

 • Littekenvorming 

 • Hypopigmentatie 

 

 

 

Hoe verloopt de glycolzuurpeeling en is het pijnlijk? Na desinfectie wordt met een klein kwastje de huid van je gezicht als het ware beschilderd met de peelingsvloeistof. Deze behandeling veroorzaakt een keratolytische werking: dode huidcellen worden verwijderd en mee-eters (comedonen) worden verwijderd. Door de peeling wordt de celturn-over gestimuleerd en de diepere huidlagen worden geherstructureerd. Als de peeling voldoende tijd heeft gehad om in te werken, wordt met een neutraliserende vloeistof de werking opgeheven. Een fijne verzorgende en hydraterende creme maakt dat je meteen weer door kan met je dagelijkse werkzaamheden. De behandeling is niet pijnlijk. Een glycolzuurpeeling is aangewezen om de huid gladder, gezonder, steviger en compacter te maken en de pigmentatie egaler te maken.

 

 

 

 

Trichloorazijnzuur Peeling 15%

Trichloorazijnzuur Peeling 15

 

 

 

 

 

Kan ik na de peeling meteen door met mijn dagelijkse taken? Na een oppervlakkige glycolzuurpeeling kan je wat roodheid in je gezicht hebben. De meeste mensen hebben hier geen last van, zodat doorgaan met de dagelijkse activiteiten geen probleem is. Na een diepere TCA peeling heeft je huid 4-6 dagen nodig om te herstellen. 

 

 

Wat moet ik doen voor of na een peeling? Afhankelijk van het soort peeling en de reden waarom je peeling ondergaat, kan het soms nodig zijn om je huid 2-6 weken voorafgaand aan de peeling te behandelen met tretinoine cremes (alleen op recept verkrijgbaar). De reden van deze voorbereiding is om het effect van de peeling te verhogen en de kans op bijwerkingen te verkleinen. Tijdens deze voorbereidingsperiode is het tevens belangrijk om elke dag een zonnebrandcrème met hoge factor te gebruiken, zelfs op bewolkte dagen. Ook gedurende de peelings en de herstelperiode daarna is het belangrijk zonnebrandcrème te blijven gebruiken.

 

 

Mag ik direct weer in de zon na een peeling? In Sunshine state California worden aan de lopende band peelings gedaan. Een zonnige dag is dan ook geen belemmering voor een peeling. Wel raden we het ten stelligste af te raden je aan de zon bloot te stellen gedurende 15 dagen na iedere peelingsessie. We raden in ieder geval aan om iedere ochtend de UVA/UVB-bescherming aan te brengen die de arts je voorschrijft. Ga gedurende de hele behandeling niet zonnebaden.

 

 

Hoelang duurt een Glycolzuurpeeling? Een glycolzuurpeelingsessie duurt ongeveer 15 minuten.

 

 

 

 

 

Glycolzuur 50% Fruitzuur Peeling

Glycolzuur 50 Fruitzuurpeeling

 

 

 

 

 

Welke glycolzuurpeelings zijn er? Glycolzuurpeelings zijn er in verschillende AHA-concentraties: 20%, 35%, 50%, 70% en de High Potency Peel. De peelings kunnen nog versterkt worden met. Uw dermatoloog weet welke peeling voor u het meest geschikt is. U dient op 5 tot 6 peelingsessies te rekenen met een interval van 2 tot 3 weken.

 

 

Hoe bereid ik mijn huid voor op een Glycolzuur peeling? Bereid thuis 2 weken voor iedere peelingsessie je huid voor met een crème met laag gedoseerde AHA (fruitzuren).

 

 

 • Reiniging: 's morgens en 's avonds met cleanser en/of exfolierende cleanser.

 • Voorbereiding en verzorging: 's avonds een laag gedoseerde AHA (fruitzuren) creme, aanbevolen door je dermatoloog. 

 

 

Wat moet ik doen na mijn Glycolzuur peeling? Geef je huid een herstellende en hydraterende verzorging door 's ochtends en 's avonds de Ericsson calmcreme aan te brengen. 3 dagen na uw peeling hervat u uw voorbereidingsroutine. Gelijktijdig gebruik van een beschermende zonnecrème met een SPF>30 is aan te bevelen. 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings